Atun projeleri anlattı

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Petrolleri ile doğal gaz arama, kaynağa erişme ve ticari değerlendirme anlaşmasının bulunduğunu belirterek, bölgeye sondaj platformunun getirileceğini söyledi.

Bakan Atun, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesine yılsonuna kadar başlanacağını da açıkladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ve Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti.

Bakan Atun kabulde, KKTC’nin bu yıl ilk kez cari fazla verdiğini ve cari fazlanın 170 milyon olduğunu kaydetti.

Atun, cari fazla verilmesinin nedenlerinin kamu maliyesini halkın cebinden para alan bir durumdan ülkeye güç veren bir konuma getirmek ve finansmana ulaşımı kolaylaştırmak olduğunu, bu çerçevede finansman alanında kredi faizi süspansiyon uygulayarak iki yılda döviz cinsinden kredilerin yüzde 99’unun TL’ye çevrilmesini sağladıklarını anlattı.

Türkiye ile KKTC arasında inşa edilen su boru hattına da değinen Atun, projenin bölge ülkelerine de su temin edebilecek şekilde tasarlandığını ifade etti ve “Bu da Kıbrıs Türkü’ne siyasi güç verecek” dedi.

Bakan Atun, Türkiye’den boruyla su getirilmesi ve deniz altından kabloyla elektrik enerjisi aktarılması projelerine de değindi.

Dolar ve petrol fiyatlarındaki  dalgalanmadan Türkiye’deki elektrik fiyatlarının değişmediğini ancak KKTC’de fueloil kullanıldığı için fiyatlardaki değişikliğin elektrik fiyatlarını etkilediğini kaydeden Atun, Türkiye ile KKTC arasında deniz altından kablo ile elektrik sağlanması projesi için 2017’de kazmanın vurulacağını vurguladı.

Bakan Atun petrol arama çıkarma faaliyetleri hakkında da açıklamada bulundu.

Gaz ve petrol arama/çıkarma yapan Türkiye Petrolleri ile doğal gaz arama, kaynağa erişme ve ticari değerlendirme anlaşmasının bulunduğunu, bu çerçevede petrol arama çalışmalarının devam ettiğini de ifade eden Atun, “Rezervler olduğu yönünde emareler var” dedi.

Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ile alının verilerin değerlendirilmekte olduğunu kaydeden Atun, bölgeye sondaj platformunun getirileceğini söyledi.

Atun, İsrail tarafından çıkarılan kaynakların Türk tarafının kuracağı terminal üzerinden Türkiye’ye, Türkiye’den de AB’ye gönderilmesinin KKTC’yi de bölgedeki enerji denkleminin içerisine sokacağınıanlattı.

Türkiye’nin dünyada sayılı güçlü ülkeler arasında olduğunu ifade eden Atun, “Türkiye dışa açılan pencere, en büyük ortak, Kıbrıs Türkü’ne güç veren tek ülke, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri sayesinde barışı temin eden ülke” dedi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da, KKTC’nin Türk halkı için önemli bir ülke olduğunu ve ekonomik bağların nasıl geliştirileceğini konuşmak istediklerini ifade etti.

Kıbrıs’ta barışı isteyen tarafın Türk tarafı olmasına rağmen mağdur edilen tarafın da Türk tarafı olduğunu belirten Baran, Türkiye’nin dünyanın ekonomik olarak yükselen yıldızı olacağını vebuna bağlı olarak KKTC’nin de refahının gelişeceğini söyledi.

Türkiye’nin KKTC’ye ihracatında Ankara’nın payının yüzde 5, ithalatta ise yüzde 13 olduğunu belirten Baran, “Bu rakamlar, ticarette KKTC ile Ankara arasında alınabilecek uzun yollar bulunduğunu gösteriyor” dedi.

Görüşmede hazır bulunan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kaymak ise,  Ankara Ticaret Odası ile çok güzel işlere imza atabileceklerine inandığını ve Ankara’ya ihracatın artırılabileceğini kaydetti.

atunproje